maandag 21 januari 2013

"DE BLOEMENWINKEL'

Herken je dat? Dat als je aan een bloemenwinkel denkt je onmiddellijk de geur van verse bloemen ruikt?
Ik wel. En ik weet ook dat ik ze letterlijk tussen mijn oren ruik. In die grijze massa zijn we in staat ons een geurige bloemenwinkel voor de geest te halen.
Als we ons concentreren is het dan niet net of je er echt bent? Snuif nog maar eens goed! Heerlijk en verlei(ij)delijk. En wat kunnen we hier nu mee, zul je je misschien afvragen? Nou, ik denk heel veel. Als we in staat zijn om ons in een bloemenwinkel te wanen dan kunnen we misschien met enige oefening ons ook een situatie voorstellen waarbij ons leven er heel zonnig of nog zonniger voor staat. Ja toch?! Laten we dat eens proberen.
Zorg voor een rustig moment en ga rechtop zitten met je voeten stevig op de grond. Je handen op je bovenbenen. Sluit je ogen en haal rustig adem. Inademen door je neus en uitademen door je mond en luister naar je ademhaling. Heel goed en ga rustig door. Net zo lang tot je je werkelijk heel rustig voelt worden. Tel in gedachten van 0 tot …………. En telkens als je merkt dat je gedachten toch afdwalen, begin je weer bij 0 te tellen enz. Je zult merken dat het nog niet zo eenvoudig is om in één keer de honderd te halen. Oefening baart ook hier weer kunst.
Als je voelt dat je heerlijk ontspannen bent, blijf je rustig ademhalen en probeer je je voor te stellen dat je in de jou bekende bloemenwinkel staat en je rustig om je heen kijkt en al die kleuren ziet. Al die verschillende bloemen, takken, boeketten etc. In gedachten raak je de bloemen aan en voelt de structuur van de bloem en of ze zacht of wellicht wat stroef zijn en je snuift hun geur op. Laat het maar lekker binnenkomen. Je bent je opeens bewust dat je helemaal alleen in de bloemenwinkel bent. Je loopt nu langzaam tussen de bloemen door en voelt en ruikt. Je ziet in gedachten boeketten ontstaan en wil er graag een maken. Het is net of de geschikte bloemen voor het boeket zich vanzelf aandienen en je hoeft ze alleen nog maar te verwerken en gestaag groeit jouw boeket in zijn/haar volle glorie. Je blijft rustig ademhalen en voelt nog steeds je innerlijke rust. Als je vind dat het boeket klaar is, pak je het voor jezelf in. Op een manier zoals je altijd al een boeket mee naar huis wilde nemen. Wanneer het klaar is druk je het dicht tegen je aan en kijkt nog een keer heel intens naar je eigen creatie met al zijn kleurschakeringen en de heerlijke geuren. En nu je het boeket zo tegen je aandrukt in de winkel kom je langzaam weer terug naar de plek waar je nu zit en ben je je weer bewust van je omgeving en de geluiden en je haalt nog steeds rustig adem. Zucht maar een paar keer lekker diep en doe heel rustig je ogen open en kom langzaam tot jezelf.  Je zult merken dat je opeens heel anders aanvoelt. Lichter en opgelucht en vol verlangen om weer terug te gaan.
Dat mag. Net zo vaak als je wilt.
In de volgende blog neem ik je weer een stapje verder mee naar “DE SPEELTUIN VAN JE DROMEN”!

Veel plezier op en met deze eerste verkenning.

©Hans de Boers 2013.01.21

zaterdag 19 januari 2013

"RESPECT VOOR HET WERELDMODEL VAN DE ANDER"

4 Jaar geleden was de wereld weer vol verwachting en goede moed toen Obama President van de VS werd. Ook nu weer zijn velen met hoop gevuld dat het toch eens goed zal komen. Steeds als we denken dat we 'er zijn' dan komt er weer zo'n 'duveltje uit een doosje'. A.s. Zondag gaat Barack Obama voor zijn tweede ambtstermijn. We weten allemaal dat als je werkelijk iets wilt veranderen dat er in de eerste plaats een SMART GOAL moet zijn. En vervolgens een 'berg' discipline en volharding en mensen die gelijkgestemd zijn. En dan is het vaak ook nog zo dat niet alle beweegredenen gelijk zijn. Dat geldt zowel in Micro (ons eigen leven en dat van onze naasten) en Macro opzicht. Soms zijn er geen SMART GOALS voorhanden denk je en dan gaan we toch echt voorbij aan de meest ondefinieerbare en toch meest krachtige SMART GOAL voorbij en dat is HOOP. En het begint altijd bij JOU en JOUW respect voor het Wereldmodel van de ander.

Hoop


Op een dag is iedereen weer vol verwachting
en maakt een nieuwe vijand zijn opwachting

Met een ‘meesterlijke’ zet
wordt de wereld voor joker gezet

Intelligence en raketschilden ten spijt
wordt ons hart opengerijt

Solidariteit wordt weer opgepoetst
en nieuwe strategieën opgehoest

Wapenen tegen dit fenomeen
kunnen we niet alleen

Bidden kunnen we alleen tot onszelf
opdat we weer heel worden met hetzelf

Hiervoor is geen standaard model,
alleen dat we respect hebben voor ieders wereldmodel

Het is ook daarom dat we kunnen blijven hopen
op een wereld zonder puinhopen

Heel veel succes met jouw quest naar jouw verbondenheid
met het werken aan een voorspoedige en vredige ‘eenheid’

Kijk in de spiegel naar jezelf en durf te zeggen: “ik houd van jou”
“en ik wil en kan verder bouwen……… omdat ik houd van jou!”.

© Hans de Boers, 19.01.2013